Boeken
Nico heeft de volgende boeken over evolutiebiologie en ecologie geschreven.
Soil Invertebrates
Kaleidoscope of Adaptations
A complex world of bacteria, fungi and small crawling and burrowing animals lives belowground. They make burrows and tunnels, they eat humus and dead plants, they nibble on plant roots and process carcasses and dung. Their activity is essential to keep the soil healthy and to support natural cycles. Soil is also the environment in which invertebrates have evolved since they moved onto land millions of years ago. With countless adaptations, they have managed to persist and thrive. Read this book to get acquainted with the wonderful world of soil animals and their evolution.
Onder het maaiveld leeft een complexe wereld van bacteriën, schimmels en kleine kruipende en gravende dieren. Ze maken gangen en tunnels, ze vreten humus en dode planten, ze knabbelen aan plantenwortels en verwerken kadavers en mest. Hun activiteit is essentieel om de bodem gezond te houden en de kringlopen in de natuur te ondersteunen. De bodem is ook het milieu waarin bodemdieren geëvolueerd zijn, sinds ze miljoenen jaren geleden het land op gingen. Met talloze aanpassingen weten ze zich te handhaven. Lees dit boek om kennis te maken met de wonderlijke wereld van de bodemdieren en hun evolutie.
Encyclopedie van de evolutiebiologie
Dit boek bevat 446 Nederlandse evolutiebiologische termen die elk gedefinieerd en verklaard worden in 250 woorden, vele ook met een illustratie. Het boek is begonnen als glossarium bij “Evolueren wij nog?” Omdat ons boek de evolutie van de mens behandelt vindt u veel definities van organen en onderdelen van het menselijk lichaam. Maar gaandeweg is de woordenlijst uitgebreid met begrippen die in brede zin voor de evolutiewetenschappen van belang zijn en aangevuld met termen uit de moleculaire biologie en de genetica.
Human Evolution and Development
This book takes an integrative approach in which the development of the human embryo, the evolutionary history of our body, the structure of human populations, their dispersal over the world and their cultures are examined by integrating paleoanthropology, developmental biology, comparative zoology, population genetics and phylogenetic reconstruction. In addition to being a core text for the study of the life sciences, Human Evolution and Development is an easy-to-read overview for the interested layperson.
Evolueren wij nog?
Alles wat je wilt weten over ontwikkeling en evolutie van ons lichaam: het verhaal van onze voorouders vanuit de fossielen, onze ontwikkeling van ei tot mens, ons geknutselde lichaam, de genetische variatie in menselijke bevolkingen, reconstructie van de evolutie vanuit het DNA, evolutie van cultuur, evolutie van partnerkeuze en seksuele selectie, evolutionaire geneeskunde. Dit boek over de evolutie van de mens is leesbaar voor iedereen met VWO-N&G.
An Introduction to Ecological Genomics
Studieboek (universitair master-niveau) over de evolutie van genomen, de analyse van transcriptomen, en de toepassing van genomica in de ecologie.
Als bonus kunt u op de website de gebundelde columns (2007-2016) lezen. Klik hiervoor op de omslag van het boek
Het meisje met caleidoscopische ogen
Nico van Straalen vertelt over gekke voorvallen in het dagelijks leven en komische situaties met studenten in zijn functie als docent evolutiebiologie. Die voorvallen leiden tot verrassende beschouwingen over de evolutie van de mens en de rol van evolutie in de natuur. Wat voor soort dier zijn wij, hoe zagen onze voorouders eruit, waarom zijn we zo gefascineerd door het andere geslacht? In het Darwinjaar 2009 zijn deze vragen actueler dan ooit.
Rennen met een zwarte dame
Nico van Straalen geeft biologisch commentaar bij het nieuws en vertelt op luchtige toon over de biologie van het dagelijks leven. In zijn functie als docent evolutiebiologie krijgt hij vaak te maken met onverwachte vragen van studenten die leiden tot komische beschouwingen over de evolutie van de mens en de rol van evolutie in de natuur. Wat verbindt ons met de rest van het dierenrijk, waarom kunnen wij verliefd worden op een mijt, en welke toekomst heeft de evolutie voor ons in petto? Dit boek verscheen in het internationale jaar van de biodiversiteit 2010.
Het meisje, de vrek en de cicade
De samenkomst van een vrek met een meisje en een cicade tijdens een vakantie in Maleisië is een van de vele toevallige gebeurtenissen die Nico van Straalen inspireren om iets te vertellen over biologie. Wat is de betekenis van het tongzoenen, hebben neanderthalers gekruist met mensen en wat gebeurt er als je in een tunnel valt, dwars door de aarde? De stormachtige ontwikkelingen in de natuurwetenschappen en de vragen van studenten, journalisten en familieleden staan borg voor ruim honderd hilarische observaties die in dit boekje gebundeld zijn.
Staren naar een maagd
De biologie van alledaagse gebeurtenissen is het onderwerp waar columnist Nico van Straalen wekelijks over schrijft. Als docent evolutiebiologie maar ook als reiziger, grootvader, fietser door de stad en vraagbaak voor wetenschapsjournalisten observeert hij het leven met een biologische bril. Op luchtige wijze behandelt hij uiteenlopende onderwerpen zoals de fascinatie van mannen voor de vrouwelijke borst, het leervermogen van kauwen, waarom duiven steeds vaker de weg kwijt raken, de Neanderthaler in ons DNA en de pissebed van Kafka.
Vrouw met hermelijn
Nico van Straalen schrijft wekelijks een column in de wetenschapsbijlage van de regionale dagbladen van Holland Media Combinatie. Hij ziet biologie in het dagelijks leven, maar ook in een schilderij van Leonardo da Vinci en de boeken van David Mitchell. Als docent evolutiebiologie praat Nico veel met studenten en journalisten. Zijn mensen eigenlijk kruisbaar met chimpansees? Waarom wroeten varkens altijd in de grond? Deze en andere dwarse vragen vormen de inspiratie voor de hier gebundelde columns.