73 weken per jaar, de enige logische keuze
Het jaar 2020 telde weer 52 weken en één dag. Waarom niet precies 52 weken, vraag je je af. Het punt is, 365 is niet deelbaar door zeven. De uitkomst is 52 en één zevende. Daardoor verschuift in het nieuwe jaar elke datum naar de volgende dag. Is dat niet vreselijk onhandig?
Het zou allemaal veel overzichtelijker worden als we weken van vijf dagen zouden hebben. Dan passen er precies 73 weken in een jaar en de data verspringen niet meer. De maandag en dinsdag schaffen we af, geïnspireerd door T-Bone Walker die in 1948 al zong: “They call it stormy Monday, but Tuesday is just as bad”.
Een week van vijf dagen bestaat uit een werkweek van drie dagen, gevolgd door twee dagen weekend. Een jaar heeft dan 219 werkdagen tegen 261 nu. Het verschil van 42 dagen winnen we terug uit 16% toegenomen arbeidsproductiviteit. Namelijk als een week drie dagen duurt is dat voor iedereen prettiger, want zo’n week is te overzien. Je hebt geen luwte op woensdag en vrijdag; je kunt de hele week voluit gaan, want hij duurt maar drie dagen. Bovendien: iedereen die nu in deeltijd werkt, werkt opeens voltijds; de overheid wil toch zo graag dat er meer mensen in Nederland voltijds werken?
Een ander gevolg van het invoeren van mijn systeem is dat alle data op dezelfde dag vallen. Kerstmis valt altijd op zaterdag en mijn verjaardag altijd op woensdag. Alleen voor een schrikkeljaar moeten we een week van zes dagen invoeren. We laten dan 29 februari op zondag vallen en 1 maart op dinsdag. Daarna gaan we weer gewoon door met vijfdaagse weken die beginnen op woensdag.
Die 365 kunnen we niet veranderen want dat is eenmaal de verhouding tussen de omlooptijd van de aarde rond de zon en de rotatietijd om haar as. (Eigenlijk is het 365,242; die 0,242 dag wordt opgelost met schrikkeljaren). Maar toen mensen eenmaal door hadden dat er 365 dagen in een jaar zitten, hadden ze natuurlijk moeten kiezen voor de enige logische weeklengte: vijf dagen. Namelijk, 365 is alleen deelbaar door 5 en 73, beide priemgetallen! De wiskunde smeekt om een week van vijf dagen. Alle andere keuzes voor de weeklengte geven gebroken getallen en dus verspringende data.
Maar we zitten aan die zeven dagen vast vanwege het scheppingsverhaal. Op de zevende dag rustte God, nadat hij in zes dagen hemel en aarde, planten en dieren geschapen had. Het boek Genesis maalt niet om een ontbinding van het jaar in priemgetallen.