Gezond onderbuikgevoel
Wat in je darm zit hoort bij jou. Daar komen we steeds meer achter. In je darm zit een menigte aan bacteriën, ongeveer 39 biljoen cellen, behorend tot 10.000 verschillende soorten, bij elkaar ongeveer 200 gram van je lichaamsgewicht.
We weten dat veel van die bacteriën nuttig zijn; ze helpen bij de vertering van het voedsel. Zonder bacteriën in de darm kunnen wij niet leven. Maar wat we nog niet wisten is welk deel van de bacteriën in de darm nodig is voor een goede gezondheid. Dat is nu onderzocht in een unieke studie onder ruim 8.000 Nederlanders van 8 tot 84 jaar, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteiten van Groningen en Utrecht. De resultaten werden op 28 april gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
De studie is uniek omdat men gekeken heeft naar de darmbacteriën van drie opeenvolgende generaties en van mensen die tot hetzelfde huisgezin behoren. Zo konden de onderzoekers onderscheid maken tussen erfelijke factoren en zaken die te maken hebben met samenleven en eetgewoonten. Tot nu toe dacht men dat erfelijke factoren heel belangrijk waren. Het soort bacteriën in je darm hangt af van de aanwezigheid van oppervlaktestructuren van je darmcellen. Die structuren houden de bacteriën vast en ze worden gecodeerd in het DNA. Omdat je het erfelijk materiaal doorgeeft aan je kinderen hebben je kinderen deels dezelfde darmstructuren en daardoor ook dezelfde bacteriën in hun darm als jij, ook al eten ze heel wat anders.
Uit het onderzoek blijkt dat er inderdaad zulke “erfelijke” bacteriesoorten zijn, maar het zijn er veel minder dan eerder gedacht. Slechts 7% van de bacteriën komt overeen tussen ouders en kinderen, terwijl bijna 50% van de soorten overeenkomt vanwege samenwoning. Als mensen samen in een huis wonen eten ze ook ongeveer hetzelfde, hebben ze ongeveer dezelfde hygiëne en ademen ze dezelfde lucht. Dus de omgeving, inclusief de voeding, bepaalt ongeveer de helft van de bacteriesamenstelling in je darmen. Wat ook erg uitmaakt is je leeftijd (oude mensen hebben andere bacteriën dan jonge) en je geslacht (vrouwen hebben andere bacteriën dan mannen). Het blijkt bovendien dat je aan de bacteriën in de darm kunt aflezen of er in huis gerookt wordt en wat het BMI van de personen is.
Maar de interessantste vraag die de onderzoekers zich stelden is of er ook bacteriën zijn die kunnen dienen als indicator voor iemands gezondheid. Ook die blijken er te zijn. Hart- en vaatziektes, ziektes van de lever en darmontstekingen zijn perfect af te lezen aan de bacteriën. En het rare is dat ziektes die niets met elkaar te maken hebben, toch hetzelfde soort afwijkingen in de darmbacteriën geven. Ook de medicijnen die iemand tegen een ziekte gebruikt hebben een grote invloed op de darmbacteriën.
We wisten al dat de hersenen communiceren met de darmen. In de darm zitten speciale cellen die gevoelig zijn voor signaalstoffen van bacteriën. Die cellen zijn via zenuwen en hormonen verbonden met het brein. Dat gaat over en weer. Als we schrikken, gespannen zijn of depressief voelen we dat aan als een onderbuikgevoel. Als ons onderbuikgevoel zegt dat iets niet lekker voelt doen we het niet. De darmen helpen bij het nemen van beslissingen. De darmen zijn ons tweede brein.
Het Groningse onderzoek heeft laten zien dat gezondheid sterk samenhangt met de bacteriën in de darm. Als er goede bacteriën in je darm zitten geeft dat ook een goed gevoel in je brein. Omgekeerd, door gezond te leven beïnvloed je niet alleen je darmflora, maar ook het functioneren van je hersenen. Een goed gevoel, misschien zelfs wel geluk in het leven, kun je bevorderen door een gezonde leefstijl en goed voedsel. Een bekend spreekwoord zegt: de mens is wat hij eet. Nu weten we ook waardoor dat komt.